ניתוחי פנים
ניתוחי פנים הפכו בשנים האחרונות להליכים פופולאריים בקרב מבוגרים/ות וצעירים/ות כאחד. הליכים כירורגיים אלו, מאפשרים לשפר את המראה, לטשטש את השפעות הגיל ואף לתקן פגמים שונים באיברי הפנים. פרופ' אולמן, מנהל האגף הכירורגי ברמב"ם, יו"ר האיגוד לכירורגיה פלסטית ואסתטית, ומנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית ואסתטית לשעבר, בעל ניסיון רב בביצוע מגוון רחב של ניתוחים אסתטיים באזור הפנים. הנה כמה הליכים שכדאי להכיר.
ניתוחי עפעפיים עליונים ותחתונים
אזור העפעפיים מושפע במידה ניכרת מתהליך ההזדקנות. עם התקדמות הגיל ועקב סגירה ופתיחה חוזרת של העיניים, ובעקבות ירידה באלסטיות של עור העפעפיים העליונים ונוצרים עודפי עור המכסים את שולי העפעף ומגיעים לעיתים עד לקו הריסים ואף מעבר להם. לעיתים, עד כדי הגבלת שדה הראיה.
בעפעפיים התחתונים, בשל תהליך ההזדקנות ולעיתים גם עקב תורשה, השומן המקיף את גלגל העין מתבלט, נוצרות מעין "שקיות" המקנות לפנים מראה עייף. כאן עודפי העור אינן מהויים את הבעיה העיקרית.
כיצד מתבצעים ניתוחי עפעפיים?
הניתוחים מתבצעים תחת הרדמה עם הרגעה עמוקה (המטופל/ת ישן/נה). במהלך ניתוח עפעפיים עליונים מוסרים עודפי העור ולרוב גם השומן שמתבלט כלפי חוץ ומהווה גם הוא הפרעה בפתיחת העין. החתך מתבצע בקפל העין ונסגר באמצעות תפרים המוצאים לאחר 4-5 ימים. את החתך מכסים בפלסטר, שמוסר אף הוא ביום הוצאת התפרים. בניתוח עפעפיים תחתונים מוסרים עודפי השומן המתבלט. החתך הניתוחי מתבצע מתחת לקו הריסים ונסגר באמצעות תפרים המורחקים גם הם מספר ימים לאחר הניתוח.
פעמים רבות ניתוחי עפעפיים עליונים ותחתונים יתבצעו במקביל, ולעיתים אף ישולבו עם ניתוח הרמת פנים והזרקות של חומרי מילוי או בוטוקס. למרות שמדובר בהליכים שכיחים, חשוב שיתבצעו על-ידי מנתח מיומן ומנוסה המכיר היטב את אזור העפעפיים ונמנע מהסרה גדולה מן הנדרש של עודפי העור שתוביל למשיכת העפעף התחתון כלפי מטה ולדמעת בלתי נשלטת.
מה צפוי בתקופת ההחלמה?
לרוב, זמן קצר אחרי הניתוח ניתן להשתחרר הביתה מבית החולים.
הניתוח אינו גורם לכאב משמעותי, אך מומלצת נטילה של משככי כאבים ביומיים הראשונים. אין צורך בשכיבה ממושכת, אך מומלץ להגביה את הראש באמצעות 2-3 כריות. תופעות הלוואי השכיחות הן נפיחות ושטפי דם שיחלפו לרוב 7-10 ימים.
ומה לגבי הצלקת שתיוותר?
בעפעפיים העליונים קו הצלקת יוותר בקפל העפעפיים ולכן לאחר מספר שבועות לא ניתן יהיה כמעט לראותו. בעפעפיים התחתונים הצלקת תהיה בקו הריסים ולא תיראה כמעט בתום תקופת ההחלמה.
הרמת גבות/מצח
התקדמות הגיל, פגיעה באלסטיות העור וכוח המשיכה, מובילים לצניחה של הגבות אל מתחת לגבול ארובות העיניים. מצב זה משווה לפנים מראה נפול והוא אף עלול להקשות על פתיחת העיניים.
ניתוח הרמת גבות נעשה ע"י הרמת המצח כולו, יחד עם הגבות, ונועד כדי להשיב את הגבות למיקומן, לקו מעט אלכסוני הגבוה יותר בחלקו הצידי ואל מעל לגבול ארובות העיניים. לצד זאת ניתוח זה מסייע גם בהעלמה של קמטים באזור המצח, ועשוי לחסוך הזרקות בוטוקס בעתיד.
כיצד מתבצע הניתוח?
מקובל לבצע את החתך בקו השיער (לנשים). במהלך הפעולה מפריד הרופא המנתח את העור משכבת השריר, מרחיק את השרירים הגורמים למראה זועף ומסיר את עודפי העור. החתך נתפר בתפרים נספגים. לאחר התאוששות קצרה ניתן להשתחרר מבית החולים.
תקופת ההחלמה נמשכת לרוב 7-10 ימים ובמהלכה נפוצות תופעות, כמו שטפי דם, נפיחות אזורית וכאב מקומי שיוקל באמצעות נטילה של משככי כאבים. לאחר הניתוח אין צורך בהוצאת התפרים.
ומה לגבי הצלקת שתיוותר לאחר ביצוע הפעולה?
החתך מתבצע כאמור בקו השיער ולכן החיסרון העיקרי בניתוח זה הוא צלקת בולטת אצל חסרי שיער (גברים), כמו גם בקרב נשים הנוהגות לאסוף את שיערן אחורנית.
לכן, חלק מהמטופלים/ות מעדיפים/ות להסתפק בטיפול באמצעות חוטים המסייע בהרמה של צידי הגבות. אם הניתוח משולב עם הרמת עפעפיים חשוב שיתבצע על ידי מנתח מנוסה כדי למנוע הסרה של עודפי עור ניכרים שאינם מאפשרים סגירה של העיניים.
הרמת פנים וצוואר
הרמת פנים וצוואר, המכונה לא פעם מתיחת פנים, היא פעולה כירורגית שנועדה כדי להרים את רקמות הפנים. עם השנים, מנגנון כוח המשיכה של כדור הארץ בשילוב עם אבדן האלסטיות של העור, גורמים לצניחה של עודפי העור ויצירה של מעין "פני בולדוג" והבעה עצובה ולא חיונית.
ניתוח הרמת פנים מתבצע בהרגעה עמוקה והרדמה מקומית ואורך כשלושה שעות או יותר (אם משולבות פעולות נוספות). במהלך הפעולה מבוצע חתך בקו השיער קדמית לפאות, והמשכו לפני האוזן ומאחוריה. חתך זה מאפשר להפריד את עור הפנים והצוואר, לחזק את שרירי הפנים והצוואר, באמצעות תפרים פנימיים, ולבסוף להרחיק את עודפי העור בקו החתך שתואר לעיל. לעיתים, מבצעים גם פתיחה של העור מתחת הסנטר, כדי לחזק את השרירים שמתחת הלסת. כמו כן, ניתן לשלב את הפעולה עם ניתוחים נוספים באזור, כמו הרמת מצח (החתך הינו בהמשך לחתך של הפנים), וכן עפעפיים. נהוג לשלב בניתוח זה הזרקת שומן עצמי, לטפול בבעיית הידלדלות הרקמה השומנית התת עורית עם הגיל.
חשוב לציין כי רק לעיתים נדירות ניתן לשפר את הצוואר הנפול, מבלי להידרש להרמת הפנים.
מה כוללת תקופת ההחלמה?
בתום הניתוח מותירים צינורות ניקוז היוצאות בקו האחורי של החתך וחובשים את הפנים. לאחר הניתוח נדרש אשפוז של יממה. לרוב, למחרת היום, אם יש ניקוז מועט בלבד של דם ונוזלים, מוציאים את הצינורות ואת החבישה, חופפים את הראש והולכים הביתה לתקופת החלמה של כשבועיים. תפירת החתכים היא בתפרים נספגים ואין צורך להרחיקם.
חשוב לדעת כי מטופלים המעשנים באופן פעיל מנועים מלעבור ניתוח זה, אלא אם יפסיקו לעשן 4-6 שבועות לפני הפעולה. החשש הוא לנמק (ריקבון) של העור הנובע מחסימת כלי דם קטנים – שהיא תוצאה של העישון. תופעה זו ידועה גם בקרב בעלי יתר לחץ דם וסוכרתיים.
ומה לגבי הצלקות?
למרות שהצלקות חבויות יחסית, הן יכולות לבלוט במצבים מסוימים וזהו החיסרון המרכזי של פעולה זו.
סיבוכים אפשריים
לאחר הניתוח יכולה להתפתח פגיעה עצבית, זיהום וא-סימטריה, אולם מדובר בתופעות נדירות. אם הופיע דימום יש לפנות לרופא המנתח בהקדם כדי לטפל בו בחדר ניתוח.
ניתוח אסתטי של האף
האף מקבל את צורתו מהשלד שמתחת לפני העור. השלד מורכב מזוג עצמות המחוברות לפנים ולמצח, אשר יוצרות את הגבנון. בהמשך נמצאת המחיצה – מבנה סחוסי המחלק את חלל האף לשניים, חלקו העליון נותן את צורת גב האף. קצה האף מקבל את צורתו מזוג סחוסים דמויי כנפי פרפר.
בניתוח אף קלאסי מתקנים את כלל המקרים שצוינו לעיל, והעור מקבל את צורת השלד המתוקנת.
לעיתים נדירות, מקטינים גם את הנחיריים. ניתן לשלב במהלך הניתוח האסתטי גם תיקון של המחיצה, ושל הקונכיות, וזאת כדי לפתור בעיית נשימה אפית, אם קיימת, חלק זה מבוצע לרב על ידי מי שמיומן בניתוחים אלה-מומחה בא.א.ג. הניתוח מבוצע בהרגעה עמוקה המושרית ע"י החדרת חומרים לווריד ע"י המרדים והוא אורך כשעה.
הניתוח הקלאסי הוא בשיטה הסגורה: אז התיקון במתבצע דרך חתכים בתוך חלל האף מבלי להותיר צלקות חיצוניות. עם זאת, במקרים מסוימים, יתבצע חתך במבנה שנמצא בין הנחיריים (השיטה הפתוחה). חתך זה מאפשר לראות בעיקר את החלק התחתון של האף, ולעצבו במקרים המורכבים יותר. חסרונו הוא במשך החלמה מעט ארוך יותר ובצלקת חיצונית קטנה. שיטה זו טובה למקרים של עיוות בחלק הקדמי של האף ולמצבים של מומים מולדים או ניתוחים חוזרים.
בסיום הניתוח מונחים פלסטרים וגבס פלסטי על האף המתוקן. פד גזה מודבק לחלקו התחתון של האף כדי לספוג את ההפרשות בימים הראשונים.
מה צפוי לי בתקופת ההחלמה?
לרוב, כשעה לאחר הניתוח ניתן להשתחרר מבית החולים. למחרת צפויים להתפתח בצקת ושטפי דם בעיניים ובלחיים שיחלפו לרוב אחר כשבוע ימים אז מורידים את הגבס. ניתוח זה לרב איננו כואב, אך מומלץ לצרוך משככי כאבים ביומיים הראשונים כדי למנוע הופעת כאב. האף יקבל את צורתו הסופית אחר כשנה ממועד הפעולה.
ומה לגבי הצלקות?
בניתוח הפתוח נותרת צלקת לרוחב המבנה המצוי בין הנחיריים, בניתוח האף הסגור הצלקות הן פנימיות, למעט במצב מסויים (כ-15% מהנתוחים) בו נדרש גם להקטין את הנחיריים, או אז תיוותרנה צלקות בחיבור שבין הנחיר ללחי, צלקות המוסתרות היטב בשקע המצוי שם.